De AIA Sportzomer

De AIA Sportzomer zit er bijna op. Vandaag komt het laatste team dat op outreach was terug vanuit Israel. En wat een bijzonder zomer was het weer!

Voorbereidingsconferentie

De zomer startte met een voorbereidingsconferentie in het pand van Youth for Christ voor alle teams die op outreach gingen in Nederland of buitenland. Met ongeveer 70 mensen hebben we niet alleen een heel gezellige, maar vooral ook goede toerustingsweek gehad. Iedere dag verzorgden we voor de deelnemers bijbelstudie, workshops en teammomenten. Elke avond was er een dienst waarin het thema van dit jaar ‘As it is in Heaven’ centraal stond. We hebben gemerkt dat deelnemers groeiden in hun geloof en lef hadden om nieuws stappen te zetten op geestelijk en persoonlijk vlak.

Na de conferentie vertrokken de teams naar de verschillende kerken die we dienen in Nederland, Spanje en Israel. Tijdens de outreaches zijn er opnieuw veel prachtige dingen gebeurd. Met veel mensen is gesproken en zijn getuigenissen gedeeld en is gebeden. Jongeren uit de teams hebben zichzelf en God beter leren kennen en hebben aangegeven verder te willen groeien. We zijn God dankbaar voor het werk dat Hij doet in levens van mensen en zien er naar uit hoe we komend seizoen verder mogen investeren in de levens van jonge mensen.

Sportkampen

Op de dag dat de voorbereidingsconferentie afgelopen was, startte het toerustingsweekend voor de coaches van Sportkampen. Wilhelm was hier samen met Maurits en Jolijn. Maurits als een van de muzikanten van de band en Jolijn om tijdens het wekend praktisch te helpen en de week daarna als deelnemer van Sportkampen.

Sportkampen was in één woord: indrukwekkend! We zijn onder de indruk geraakt hoe God ondanks onze niet geheel vlekkeloze voorbereidingen (in korte tijd, met een nieuw team en een aantal onervaren mensen), gewoon doorgaat met zijn Werk. Aan het eind van de week konden we niets anders dan concluderen dat Hij degene is de alles onder controle heeft en grote dingen wil doen wanneer wij beschikbaar zijn om Hem te dienen.

We hebben genoten van alle tieners die op Sportkampen waren en de momenten van sport, fun en gezelligheid en ook van de momenten van teamtijd, gebed en persoonlijke gesprekken. Deze week heeft ons opnieuw laten zien dat het werk wat wij doen zo kostbaar en nodig is! Het moedigt ons aan om door te blijven gaan en te blijven investeren in de levens van jonge mensen.

 

Op reis naar Guatemala

Onze reis naar Guatemala zit er op! Met recht mag het een groot avontuur worden genoemd. Niet in de laatste plaats voor de kinderen. De jongsten hadden nog nooit gevlogen en dat leidde tot hilarische taferelen aan boord van het vliegtuig:


Na een erg lange reis van ruim 20 uur kwamen we in ons hotel aan. Daar ontdekten we wat een jetlag inhoud: midden in de nacht klaar wakker in je bed liggen en overdag halverwege de dag al zo moe zijn dat je heel graag wilt gaan slapen.

Voorbereidingen …

Na een dag bijkomen van de reis en jetlag, begonnen de voorbereidingen voor de workshops. Samen met collega’s vanuit Oekraïne, Brazilië, USA en Guatemala hebben we alle teksten, filmpjes en presentaties doorgenomen en geoefend. Ondertussen werden al onze teksten vertaald. De meeste aanwezigen op de conferentie spraken Spaans of Portugees dus bij elke workshops werd wat wij in het Engels vertelden, simultaan vertaald. We waren daarom ook erg gebonden aan een vast script zodat het voor de vertalers ook goed bij te houden was. Op de 2e oefendag werden alle workshop live geoefend op het podium met ondersteuning van alle audio visuele middelen. Gelukkig verliep dat allemaal goed en hadden we een goede generale repetitie. Tegelijk met het oefenen van de workshops werd onze informatie stand opgebouwd. Maurits en Jolijn hebben daar bij geholpen. Bij de stand werden ondertitelde filmpjes van het AIA werk in Oekraïne, Brazilië en Nederland vertoond zodat de mensen een beter beeld konden krijgen van wat we doen en welke impact dat heeft.

en de conferentie!

Na de voorbereidingsdagen was de start van de conferentie. Het gebouw waar deze werd gehouden was echt enorm en je waande je er in en voetbalstadion! De kerkzaal biedt plaats aan 12.000 mensen en daarnaast zijn er nog vele zalen en zaaltjes voor onder andere kinderwerk en andere zaken. De kerk had zijn zelfs zijn eigen parkeergarages rondom het gebouw.

   

Duizenden voorgangers en leiders van kerken uit heel veel verschillende landen waren naar Guatemala afgereisd. We zagen mensen uit Brazilië, Peru, Italië, Israel, Spanje, Mexico, Zweden, Afrika en zelfs Australië! Het thema van de conferentie was One God, One Mission, One Church. Bij de startdienst werden de leiders opgeroepen om op te staan en als toegewijde volgelingen van Jezus zijn Naam bekend te maken in de eigen stad, dorp en wijk. Een oproep die nauw aansluit bij onze missie en waar we van harte mee instemmen!

De verschillende workshops die we gaven waren erg geslaagd. Veel voorgangers en leiders van kerken hebben te kennen gegeven dat zij graag meer willen weten en getraind willen worden in sport ministry. Na de zomervakantie evalueren we hoe alles is verlopen en gaan we kijken hoe we deze mensen kunnen gaan trainen en helpen hun eigen sport ministry te starten.

Dagje uit en naar huis

Op de laatste dag van ons verblijf zijn we met alle mensen die mee hebben geholpen met de workshops en stand een dagje uit geweest naar het historisch stadje Antiqua dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dit was een gezellige en leuke afsluiting van een drukke week.

De volgende dag vertrokken we al weer vroeg naar Nederland en na een lange reis van weer meer dan 20 uur kwamen we veilig thuis aan. De eerste dagen moesten we flink bijkomen, maar hebben we ook enorm na genoten van dit bijzondere avontuur!

Guatemala

In januari had Wilhelm een gesprek met onze internationale directeur Larry Thompson over de toekomst van ons werk in Nederland en internationaal. Athletes in Action werkt in 65 landen en in de meeste van deze landen begeleiden we alleen sporters in hun leven van sport en geloof. In de meeste landen hebben we (nog) geen church based sports ministry, het model dat we in Nederland in de afgelopen jaren hebben bedacht en ontwikkeld: samenwerken met kerken in de wijk om te evangeliseren door middel van sport. We willen dit model graag verder verspreiden en andere landen mee dienen.

Larry heeft ons als gezin uitgenodigd om tijdens een conferentie van 23 juni tot 4 juli in Guatemala 6 workshops te geven over ons werk en leven in Nederland. Op deze conferentie worden duizenden kerkleiders en jeugdleiders uit het zuidelijk halfrond verwacht. Het zuidelijk halfrond is voor een flink deel het gebied van de wereld waar ontzettend veel mensen nog nooit de kans hebben gehad het evangelie te horen en waar de geestelijke nood groot is. Wij zien dit daarom ook als een geweldige zegen van God om onze visie en model te delen en leiders te inspireren om sport te gaan gebruiken in hun eigen stad zodat mensen daardoor Jezus leren kennen. Na deze conferentie zullen er door AIA een aantal trainingen worden georganiseerd voor de kerkleiders die verder willen met sports ministry.

Het zal je niet verbazen dat we erg geloven in ons werk en model van sports ministry. We willen dan ook niets liever dan dat ons werk groeit en meer kerken sports ministry gaan gebruiken. Daardoor zullen meer mensen Jezus leren kennen. We zien er enorm naar uit wat God gaat doen in de komende maanden. Uiteraard houden we jullie op de hoogte van wat we meemaken in Guatemala en de impact die dat heeft.

Bekijk hieronder het filmpje dat we maakten om uitleg te kunnen geven over ons model van Church Based Sports Ministry.